Hogyan növeld asztalfoglalásaitokat a koronavírus alatt?

Fontos célunk, hogy támogassuk a vendéglátásban résztvevőket ebben a nehéz időszakban, ezért összeszedtünk jó pár ötletet, amivel növelhetitek éttermetek kihasználtságát - néhol kevesebb-néhol több munkával - a koronavírus miatt keletkezett nehezebb időszakban.

Kezd az alapoknál

Elengedhetetlen, hogy használd a legalapvetőbb ingyenes eszközöket, amelyek biztosítják, hogy vendégeitek könnyen megtalálhassák és elérhessék vendéglátóhelyeteket. Az alábbiak beállítása, mindenhol a kezdő lépés kell legyen egy hely megnyitásánál, de ha bármelyik kimaradt volna, még mindig nem késő pótolni. Ezek mind ingyenesek és a hatalmas megjelenési felületet biztosítanak, így mindenképp menj rajtuk végig és állítsd be őket, vendéglátóhelyed típusától függetlenül.

Kezdő tippek

  • Ellenőrizd, hogy minden leírás és információ pontos és naprakész a Google Businessben és a Google Maps-en.
  • Ellenőrizd, hogy minden leírás és információ pontos és naprakész a Tripadvisoron.
  • Ellenőrizd, hogy minden leírás és információ pontos és naprakész a Facebookon
  • Regisztráld vendéglátóhelyeteket olyan oldalakon, ahol vendégeitek megtalálhatnak. A ReservOurs oldalán ingyenesen listázhatod vendéglátóhelyeteket, így is növelve az esélyeitek, hogy jövőbeni vendégeitek megtaláljanak

 

Haladó tippek

  • Próbálj meg hetente-kéthetente egy cikket írni a Google Businessbe. Ez lehet leírás a hely történetéről, menüjének vagy akciójának bemutatójáról, vagy csak egy recept megosztása. A Google előnybe részesíti kereséseknél azokat a helyeket, ahol vannak ilyen cikkek/bejegyzések és nem sok fontosabb dolog van, mint hogy a találati listán előre kerüljetek
  • Használj online foglalási rendszert, ahol automatikusan gyűjtheted vendégeid adatait és később visszacsábíthasd őket hírlevelekkel, akciókkal, kedvezményekkel. A ReservOurs foglalási rendszerét 2020-ban ingyen kipróbálhatod, akár 5 percen belül tudsz regisztrálni oldalunkon, további információt pedig itt találsz.
  • Építsd be az ingyenes facebook pixelt a honlapotokra és a foglalási felületeitekre. Ezzel megtudjátok célozni hirdetésekkel azokat, akik meglátogatták az adott weboldalt, így tényleg azokkal léptek kapcsolatba, akit érdekel a vendéglátóhelyetek. A ReservOurs foglalási felületébe könnyedén beépíthetitek a facebook pixeleteket, így akár vissza tudjátok invitálni azokat, akik 2-3 hete már jártak nálatok, így faragva egyszeri vendégből törzsvendéget

 

Kínálj kedvezményeket

Szeptember és január általában is a gyengébb hónapok közé szokott tartozni, de a COVID-19 következtében, minden eddig nagyobb a visszaesés és valószínűleg ez még egy ideig így is marad, de aki átvészeli ezt az időszakot, az minden eddiginél nagyobb versenyelőnyt fog élvezni. Valószínűleg nálatok is több régebbi törzsvendég került anyagilag nehéz helyzetben, viszont biztosan vágynak rá, hogy visszatérhessenek hozzátok.  

Egy jó megoldás lehet, ha különleges kedvezményeket kínáltok nekik (happy hour, minőségi 3 fogásos menü kedvezménnyel stb.), amelyek számukra is megkönnyítik, hogy visszatérjenek hozzátok. Figyeljetek arra, hogy az akció olyan legyen, ami tényleg vonzza a vendégeket és nem csak egy látszat kedvezmény. Mindenkinek nehéz ez az időszak és nehéz meglépni ezeket, de ezek a kedvezmények lehetnek akár a túlélés kulcsa. Ezeket a kedvezményeket osszátok meg Instagrammon posztban, storyban, Facebookon, Google Businessben, Honlapotokon és ahol csak tudjátok.

Fejleszd a kapcsolatot a vendégekkel

A hirdetéseitekben/posztokban a történetmeséléssel (storytelling) rengeteg potenciális vendéget lehet meggyőzni, hogy látogassanak el hozzátok, könnyen lehet, hogy ez adja azt az extra lökést, amelyre a foglaláshoz szükségük van.

Például mutassátok be munkatársaitokat, meséljetek a konyhai kalandokról, akár vicces történeteitekről, a közelgő eseményekről, ételeitek/koktéljaitok megálmodásáról vagy találjatok ki valami rövid, néhány mondatos hozzájuk passzoló történetet, de akár a jelenlegi nehezebb helyzetetekről is. Ez a fajta közvetlen és őszinte kommunikáció olyan kapocs lehet köztetek és a vendégeitek között, ami nem csak most segíthet rajtatok, hanem a jövőben is magukénak érzik majd a vendégeitek a helyet.

Nem egyszerű ezeket a történeteket megírni, de még nehezebb fenntartani a fegyelmet, hogy a kezdeti lelkesedés után is írjátok őket. Próbáljatok csinálni egy havi/heti/napi listát az elvégzendő marketing feladatokról és kövessétek őket bármi áron. A jó konyha, felszolgálás a szíve a vendéglátóhelyeknek, de amelyik helyről nem tudnak az emberek, ott nem is fognak megjelenni. Rengeteg információ pörög facebookon/Instagrammon, csak a minőségi tartalom fogja megragadni az emberek figyelmét.

Facebookon és Instagrammon posztoljatok, tegyetek ki storykat ahányszor csak tudtok. Ezek lehetnek minőségi képek vagy videók (akár egy jobb telefonnal) az ételekről, italokról, a helyről, és akár egy-egy rövid videót a konyhai munkáról, tálalásról, a staff készüléséről a munkanapra vagy a munka végén stb.

Próbáljátok meg legalább naponta kétszer közzétenni ezeket a közösségi hálókon és lehetőségeitekhez mérten fektessetek ezen postok hirdetésébe. A marketinget befektetésnek és ne költségnek tekintsétek, aki a mostani időszakban ezen akar spórolni, könnyen lehet, hogy jövőre már nagyon megbánja.

Kövesd a trendeket

A vendéglátásban folyamatosan jönnek újabb és újabb trendek. Receptek, italok, koktélok, olyan tapasztalatok, amelyeket a vendégek szívesen megosztanak és gyorsan virálisak lesznek. Különösen az Instagramon könnyű ezeket követni, rengeteg poszt mutatja, hogy a vendégek éppen mit szeretnek és keresnek minden pillanatban.

A legjobb marketing, ha mások mesélnek rólatok. Készítsetek meglepő ételek, italokat, adjatok valami extrát a felszolgáláshoz. Jó tipp például a szárazjég használata, ami a maga füstölő megjelenésével bármilyen italt/asztalt feldob. Az ezekről készült képeket a vendégek megoszthatják (erre valamilyen plusz kedvezménnyel is rávehetitek, de legjobb, ha maguktól csinálják) és vihetik a híreteket követőik körében. A hely saját hashtag-ét vagy insta azonosítóját érdemes az étlapon feltüntetni, hogy be tudjanak titeket jelölni, ezeket később akár újra is tudjátok osztani. Ha tudtok/ismertek influenszereket, akár érdemes meghívni őket egy ingyen két fős ebédre vagy vacsorára, ezzel is növelve az eléréseteket.

Emellett folyamatosan nő az egészséges és vegán ételek iránt a kereslet és egyre divatosabb is lesz. Ha eddig nem volt ilyen étel az étlapotokon mindenképp vegyetek fel ilyet, ha pedig volt, akkor érdemes bővíteni a kínálatot.

Vegyetek részt különböző eseményeken

Javasoljuk, hogy éttermed vegyen részt szezonális eseményeken, amelyek segítségével új vendégeket vonzhattok be. Például hozz létre speciális menüket bizonyos sporteseményekhez, és hívd meg vendégeid, hogy nézzék meg vagy kövessék ezeket az eseményeket az éttermetekben.

Rendezhettek pop-up eseményeket úgy is, hogy meghatározott napokra exkluzív szakácsokat/mixereket hívtok meg, borkóstolót vagy csapfoglalást tartotok, vagy más italspecifikus esteket (például gin, rum), ezekkel is felkeltve a vendégek érdeklődését.

Részt vehettek külső rendezvényeken is, és felhasználhatjátok ezeket az éttermetek népszerűsítésére. Olyan események, mint gasztronómiai vásárok és fesztiválok, ahol az vendégek kapcsolatba léphetnek veletek.

Magyarországon az étteremhét az egyik legnépszerűbb ilyen típusú esemény, de a Márton napi rendezvénysorozatoktól kezdve rengeteg ilyen opció van, próbáljatok minél több ilyenen részt venni. Ezt is érdemes befektetésnek tekinteni, ha itt becsábítottok új vendégeket, akkor utána már sokkal könnyebb lesz őket visszahívni.

Figyelj oda a vendégeidre

Ha már nálatok vannak a vendégeket, figyeljetek oda rájuk, most különösképpen! Ne hagyjátok, hogy negatív érzésekkel távozzanak tőletek, kutatások szerint egy rossz értékelést 10 jó tud ellensúlyozni (és a rosszat hamarabb írják meg az emberek nyilvános platformokon, mint a jót..). Kerüld el, hogy ezekkel kelljen foglalkozni és próbáljatok meg mindenkinek megfelelni, akármennyire is nehéz ez. Ha mégis beesik egy rossz értékelés facebookon vagy Tripadvisoron, válaszoljátok meg azonnal és próbáljátok meg akár egy ingyen itallal kárpótolni a vendéget (és ha meglátogat akár meg is kérhetitek, hogy vegye le a negatív értékelést). A legprofibb helyeken erre külön folyamatot/szabályzatot definiálnak, hogy megóvják magukat attól, hogy visszaéljenek ezzel a vendégek, de tisztázzák azt is, hogy meddig mehet el a menedzser.

Ahogy fentebb is írtuk, a legjobb, ha a vendégek maguktól mesélnek rólatok, és még jobb, ha ez az örökkévalóságnak megmarad facebookon vagy Tripadvisoron. A ReservOurs foglalási rendszerében beállíthatjátok, hogy a foglalás másnapján személyre szóló emailt kapjanak a vendégek, amiben leírhatjátok, hogy remélitek jól érezte a vendég magát nálatok és mivel fontos számotokra a vendégek értékelése, kéritek, hogy értékeljen titeket facebookon vagy Tripadvisoron, amelyiket szeretnétek.

Reméljük a fenti tippek hasznosak voltak számotokra, amennyiben úgy gondolod kihagytunk valamit, szeretnéd felvenni a kapcsolatot velünk vagy több információt szeretnél a ReservOurs szolgáltatásairól kérjük írd meg a kommenteknél vagy lépj velünk kapcsolatba oldalunkon, emailben vagy Messengeren.

Ha még nem vagytok tagja a ReservOurs családnak, akkor itt a tökéletes alkalom, hogy csatlakozzatok hozzánk. Kattints ide, hogy ingyenesen regisztráld vendéglátóhelyed a platformunkon, hogy megtaláljanak a vendégeitek és akár próbáld ki asztalfoglalási rendszerünket, hogy minél előbb felpörgethessük közösen vendéglátóhelyeteket!