Top 10 éttermi trend 2022-ben

A 2020-as év végéhez közeledve az oltások már a láthatáron voltak, és úgy tűnt, hogy a járvány is véget ér.

Gyorsan egy évet ugrojunk előre, és bár sok minden megváltozott, a vakcinák itt vannak! Ugyanígy a variánsok is.. Az iparág még mindig érzi a világjárvány hatását, az ellátási lánc problémái, a munkaerőhiány és az általános kiégés formájában. De hatalmas újítások is történtek – és remélhetőleg még több érkezik az éttermek működtetésében és az étkezésében.

Ahogy a divatirányzatok jönnek-mennek, úgy jönnek az élelmiszertrendek is.
Több tucat 2022-es élelmiszertrend-előrejelzést kutattunk át, és iparági szakértőket kérdeztünk meg, hogy segítsenek bepillantani a kristálygömbbe. Majdnem két évvel a COVID-19 világjárvány után észre fogod venni, hogy a 2022-ben várható élelmiszertrendek közül sokat a koronavírushoz való alkalmazkodás is inspirált.

1. Az online rendelés és az elvitel nem megy sehova
Az étteremlátogatás növekszik – és egyre élénkebb –, de a kiszállítási és átvételi lehetőségek 2022-ben is az egyik legfontosabb trend marad. Egy 2021. áprilisi adat szerint 10 amerikaiból több mint hét közvetlenül az éttermekből rendel. A harmadik féltől származó amerikai étel házhozszállító alkalmazásokat (mint itthon a Foodpanda vagy Wolt) legalább heti rendszerességgel használók aránya a 2020 júliusi 15%-ról 2021 áprilisára több mint 28%-ra emelkedett au USA-ban.

Az IFIC 2021-es Élelmiszer- és Egészségfelmérés adatai megerősítik ezeket az eredményeket. Felmérésük válaszadóinak körülbelül 14%-a számolt be arról, hogy a COVID-19 világjárvány következtében több ételt házhoz szállítanak vagy elvisznek.

A világjárvány alatt az éttermek kreatívabbá váltak kínálatukban, és új technológiákat alkalmaztak, hogy vendégeik számára zökkenőmentesebbé tegyék a rendelést. Ráadásul a magasabb kategóriás éttermek, amelyek korábban nem nyújtottak ilyen szolgáltatást elkezdtek speciális csomagokat kínálni, amelyekkel akár otthon is elkészíthetők a fine-dining éttermekben elérhető fogások és volt ahol akár a séfek is házhoz mentek.

Mivel a távmunka általánossá vált és az otthon töltött idő összességében növekszik, továbbra is nő a kereslet az elvihető vagy házhoz rendelhető ételek iránt.

Ehhez kapcsolódik egy másik trend Amerikában, ami itthon még szokatlan lehet, viszont zene a fülünknek: Egyre több helyen vannak QR kódok a kézbesítési bizonylatokon, amelyek egy éttermi lejátszási listához vezetnek, hogy ebédlőszerű hangulatot teremtsenek otthon.

2. Ghost kitchens avagy virtuális éttermek

A szellemkonyha egy éttermi konyha, amelyben csak házhozszállításra, vagyis nem lehet csak úgy bemenni és helyet foglalni, és ételt átvenni sem. A Wendy's az elkövetkező öt évben további 700 ilyen konyhát nyit meg, míg az Euromoniter piackutató cég szerint az iparág hatalmas billió dolláros értéket érhet el (igen, ez b-vel van). A Yelpnek van még egy virtuális konyhák nevű funkciója is, amely segít felfedezni az új szellemkonyhákat a környéken, de itthon is egyre több ilyen érhető el Wolt-on és Foodpandán. A virtuális éttermek előnye, hogy alacsonyabb költséggel indulhatnak, hátrányuk, hogy a nagyon kompetetív online házhozszállítási piacon kell egyből helyt állniuk.

3. Rövidebb nyitvatartás, rövidebb menü, drágább ételek

Az infláció növekedésével az energiaárakkal együtt a bérleti díjak is tovább emelkednek, ahogy az alapanyagok beszerzési ára és a bérek is és a krónikus munkaerőhiány tovább ront a helyzeten. Ezek alapján nem lesz más lehetőség, csak az ételek árát is emelni, mellette pedig jobb szolgáltatást nyújtani, hogy az éttermi étkezés egy olyan élmény legyen, amiért hajlandók a vendégek még többet fizetni. A hazai munkaerőhiány ellensúlyozására valószínűleg egyes éttermek nyitvatartása rövidülhet, a régebben megszokott heti 6-7 nap nyitvatartás helyett akár 4-5 nap is lehet egyes helyeken, cserébe az adott napokon kell maximalizálni a kihasználtságot, ami jobb tervezéssel elérhető, ebben nagy segítségre lehetnek az olyan online asztakfoglalási rendszerek, mint a ReservOurs, ahol különböző kampányokkal lehet támogatni, hogy a szabad asztalok is felöltésre kerüljenek.

Összességében tehát, az ellátási lánc problémái és az általános járványszerű őrület miatt azt láttuk, hogy az éttermek valóban lecsökkentik az étlapjukat és akár a nyitvatartásukat is, és úgy gondoljuk, hogy ez a tendencia még egy darabig megmarad. Őszintén szólva, szeretjük, ha egy étterem étlapján kevesebb, de igazán jól elkészített étel található.

4. Szigorúbb foglalási feltételek

Az előzőekhez kapcsolódóan, a COVID miatti korlátozásokkal és a rövidebb nyitvatartással az éttermek egyre nagyobb hangsúlyt fognak helyezni a foglalásokkal kapcsolatos  szabályokra. egyre több helyen lesz kötelező egy lefogyasztható foglalási díjat fizetni, illetve egyre fontosabb követni, kik azok, akik már mondták le a foglalásukat az utolsó pillanatban vagy csak nem jöttek el.

A ReservOurs foglalási rendszerében idén már foglalási díjat is elkérhetnek az éttermek, illetve a vendégkönyvben folyamatosan követhetik, hogy kik azok, akik nem jelentek meg egy előző foglalásnál és előnyben részesíthetik a megbízható törzsvendégeiket. Ha szeretne többet megtudni vegye fel velünk a kapcsolatot az info@reservours.com email címen vagy a honlapunkon: https://reservours.com/info

5. A lokálisan beszerezhető alapanyagok további térnyerése

2021 az ellátási lánc megszakadásának éve volt. Ezek a megrázkódtatások rávilágítottak arra, hogy globális ellátási láncunk mennyire törékeny, és rávilágítottak arra, hogy mennyire fontos, hogy a helyi gazdák, pékek, hentesek és sajtkészítők portékái előtérbe kerüljenek. Itt az ideje, hogy megértsük, mit lehet fenntartható módon beszerezni, mivel a többi lehetőséget rengeteg erő kisiklatja. Most már nem csak a fine-dining éttermek, mint a világ legjobbja a NOMA ügyelnek erre, hanem egyre több apróbb helyi étterem is preferálja a helyben beszerezhető alapanyagokat, ezzel is csökkentve a kockázatokat és a környezeti terhelést.

6. Növényi alapú minden
Láttuk már, hogy az Impossible Foods és a Beyond Meat beszivárog a gyorséttermi láncok étlapjaira, és talán még a kedvenc helyi hamburgereződben is láthattad őket. Az utóbbi időben egyes márkák komoly előrelépéseket tettek a növényekből készült tenger gyümölcsei elkészítésében is. Érdekel néhány fejlemény? A Zeastar egy elképesztő „lazac” és „tonhal” sashimivel jelentkezett, a MyEats egy gombás szalonnát, amely már már túlságosan valóságosnak is tűnik. Még Gordon Ramsey-t is láttuk, amint vegán szalonnát készített a TikTokon. 2022-ban még több növényi eredetű „hús” és „tengeri” terméket kell életre kelteni (úgymond), így a vegetáriánus étrend még elérhetőbbé és izgalmasabbá válik.

7. Alkoholmentes koktélok

Nem csak egy unalmas mocktailről beszélünk (a vodka szódát, mínusz a vodkával), hanem olyan finom italokról, amelyeket teljesen úgy terveztek, hogy ne legyen benne alkohol. Rengeteg ember kerüli tartósan, vagy csak hétköznaponként az alkoholt, és 2022 lehet számukra az év, ami elhozza a megváltást. 

8. “Funkcionális ételek”

2021-ben a USA-ban már kimondottan trend volt, így várhatóan hozzánk is hamarosan beszivárognak a “funkcionális ételek”. Ezek olyan ételek, amelyek pozitív hatással vannak testi és lelki egészségünkre is, amelyek Táplálék az elmének és a testnek is.
Ahogy az egészséges bélflóra előnyeinek tudatosítása egyre könnyebben visszatér a köztudatba, az erjesztett, probiotikus élelmiszerek számának növekedését tapasztalhatjuk. A kimchi, a kombucha és a kefir egyre gyakoribb az éttermek és kávézók étlapján.

9. Még több nosztalgia
Mivel a külvilág – vírusok, természeti katasztrófák, politikai viták és még sok más – olyan kiszámíthatatlan, megnyugtató lehet visszatérni valami ismerőshez.

„E zűrzavaros időkben sokan keresnek olyan megnyugtató ételeket és italokat az elmúlt évekből, amelyek családias érzést és vágyakozó nosztalgiát kínálnak.”

A Nemzetközi Élelmiszerinformációs Tanács (IFIC) 2020. decemberi év végi felmérése szerint az amerikaiak 25%-a számolt be arról, hogy több „comfort food” ételt fogyaszt. a világjárványra, és nosztalgikus szakácskönyvek egész sora jelent meg 2021-ben.

"Az, hogy a COVID-19 idején többet lehetünk otthon, adott néhány embernek időt és kedvet a konyhában való kísérletezéshez, például leporolják azokat a régi családi recepteket, amelyektől komfortosan és biztonságban érezzük magunkat. Az étel nagyszerű módja annak, hogy megtiszteljük a családot, és úgy érezzük, hogy kapcsolatban vagyunk vele, még akkor is, ha fizikailag nem vagyunk együtt” – mondja Kris Sollid, RD, a washingtoni IFIC táplálkozási kommunikációs igazgatója.

Nem csak az ételek esetén jött divatba a „retro”. Az egyik kiemelkedő dolog: a 80-as évek kedvenc Espresso Martinijának hatalmas újjáéledése, kétségtelenül 2021 „legforróbb” koktélja. Azt jósoljuk, hogy 2022 nagy év lesz a 80-as évek többi retro koktélja számára, mint például a Midori Sour és a Long Island Ice Tea, de frissítve a modern ízléshez, kevesebb cukorral, frissen facsart gyümölcslevekkel és természetesebb összetevőkkel.

10. Séf kollaborációk

Végül, de nem utolsó sorban a következő év egyik feltörekvő trendje a szakácsok kollaboráció lehetnek, például olyan közös vacsorák, ahol két vagy több szakács találkozik, hogy egyedi stílusukat ötvöző kóstoló menüt készítsenek.

 

Ezek tehát az általunk jósolt 2022-es trendek, ha szeretnél a jövőben hasonló cikkekről értesítést kapni, akkor iratkozz fel hírlevelünkre vagy kövess minket facebookon, ha pedig más trendet is látsz, akkor írd meg nekünk kommentben!