9 tanács új étterem nyitásához

Az Étel

Egy étterem se lehet sikeres kiváló ételek nélkül. Végül is ez az oka, hogy a vendégek elsÅ‘sorban elhagyják az otthonukat. Gondoskodjatok arról, hogy legyen egy olyan séf, aki megbízható, aki tud olyan csapatot vezetni, ami idÅ‘ben és állandó minÅ‘ségben készíti el az ételeket. A menü ne legyen túl hosszú, abból sokan arra gondolnak, hogy nem friss alapanyagokból készülnek az ételek. Fektessetek be minÅ‘ségi alapanyagokba, ez az egyetlen módja annak, hogy kiváló ételeket biztosítsatok a vendégeknek. Ha ezzel nem foglalkoztok, akkor nincs értelme folytatni a következÅ‘ pontokat.

 

Hely és a demográfia

Alaposan tervezzétek meg kiket akartok kiszolgálni az éttermben. Az ételek árának összhangban kell lennie a környéken élÅ‘k keresetével. A helyi bérleti díjakkal arányosan kalkulálva, jól belÅ‘hetÅ‘ a környék milyen árkategóriájú éttermet bír el. Amennyiben több az iroda és kevesebb az ott lakó, érdemes a nyitvatartást is úgy kitalálni, hogy valószínűleg ebédidÅ‘ben nagyobb forgalomra lehet szert tenni mint vacsoraidÅ‘ben. A fentebbiek mellett érdemes megnézni milyen konkurancia van a környéken, ha már több olasz étterem is található, akkor lehet érdemesebb egy magyaros éttermet vagy nemzetközi konyhát elkezdeni, mint a többiekkel felvenni a versenyt új étteremként.

 

Parkolás

 Helyszín keresésekor a megfelelÅ‘ parkolásnak magasan kell lennie a kulcstényezÅ‘k között, amennyibe közepes vagy magasabb árkategóriájú helyet nyitnátok. Hacsak az éttermetek nem fér hozzá elsÅ‘ osztályú tömegközlekedéshez (és még akkor is), a legtehetÅ‘sebbek mindig autóval érkeznek. Ha Å‘k nem találnak parkolót, akkor távol maradhatnak. Ha több ingatlan közül választhattok, érdemes a prioritások elejére tenni, hogy ingatlan megfelelÅ‘ parkolással rendelkezzen, és ha lehetséges, próbáljatok meg megállapodást kötni a parkolóhellyel rendelkezÅ‘, de nappali órákban működÅ‘ helyi vállalkozásokkal (például irodákkal vagy parkolóházakkal).

 

Weboldal

 Az évek során a ReservOurs tucatnyi étteremmel működött együtt, akik sokat költöttek az étteremre és a személyzetre, de weboldalra nem figyeltek. MeglepÅ‘, de ez megtörténik 2019-ben is. Egy weboldal viszonylag olcsó a többi beruházáshoz képest egy vendéglátóhelynél és bárki által elkészíthetÅ‘, üzemeltethetÅ‘, de általában érdemes profikkal szerzÅ‘dni a jobb eredményért, akik tudják, hogy kerülhet a honlap a google találati listáinak élére. A legtöbb vendéglátóhelynek elég egy wix-en vagy hasonló oldalon elkészített „one-pager” azaz egy oldalas honlap, ahol az étlap, képek és a hely elérhetÅ‘ségei megtalálhatóak. Egy ilyen honlapot profikkal is gyorsan körülbelül 100.000 forintos nagyságrendben el lehet készíttetni. A weboldal által generált bevétel tízszeresére növekszik a ráfordításokhoz képest és döntÅ‘ fontosságú a jövedelmezÅ‘ség szempontjából, ezért ha lehet forduljatok profikhoz, a legjobb, ha az éttermekre szakosodotttal szerzÅ‘dtpk. Ha segítséget szeretnétek kérni a témában nyugodtan forduljatok hozzánk és segítünk.

 

Addig nyújtózkodj..

Mint minden vállalkozásnak, a vendéglátóhely nyitásának is idÅ‘be telik, amíg profitábilis lesz. Az elsÅ‘ hónapokban ki kell alakulnia a hely ismertségének, imidzsének. Ekkora dÅ‘l el minden, ilyenkor a legfontosabb, hogy minden vendég jó hírét vigye a helynek és különleges ajánlatokkal, illetve egy jól megtervezett marketingkampánnyal becsábítsátok késÅ‘bbi törzsvendégeiteket. Gondoljátok át jól  azt is, hogy mikor akarjátok megnyitni a helyet. Ha nagy terasz lesz, akkor érdemes megvárni, amíg eljön a tavasz és csak akkor megnyitni az éttermet. A vendéglátóhelyeknél gyakori, hogy alábecsülik a költségeket, és csÅ‘de szélére kerülnek, még mielÅ‘tt ténylegesen megérkeztek volna a vendégek. GyÅ‘zÅ‘djetek meg arról, hogy elegendÅ‘ tÅ‘ke van-e az építési, indulási költségekhez, és akár a hat hónapnyi veszteséges működéshez, illetve néhány váratlan kiadáshoz.

 

Tervezzétek meg a sikert

 Sok vendéglátóhely már az elején nagy hibát követ el, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja a gazdasági realitásokat. A legjobb éttermekben vagy koktélbárokban, az a leggyakoribb, hogy két vagy négy vendég érkezik együtt. Még ennél is fontosabb, hogy két fÅ‘ esetén a legnagyobb az egy fÅ‘re jutó költés és a legrövidebb étteremben töltött idÅ‘ is, ami azt jelenti, hogy óránként sokkal többet kereshettek, ugyanannyi, de jobban elosztott asztallal. Hihetetlenül gyakori, hogy az éttermekben nagy asztalok vannak, és viszonylag kis számú két fÅ‘s asztal található, amelyek gyakran az éttermek legkevésbé hangulatos részein helyezkednek el. Ennek eredményeként a legtöbb étterem végül két személyt ültet hat fÅ‘s asztalokhoz, még akkor is, ha tele vannak, ami hatalmas pazarlás. Az új vállalkozás jövedelmezÅ‘ségének biztosítása érdekében ne felejtsétek el, hogy valószínűleg több pár látogat meg, mint bármilyen más nagyságú csoport, Å‘k többet költenek, és viszonylag gyorsan be- és kimennek, tehát biztosítsatok sok ilyen asztalt, és hogy ezek közül néhány szép helyen legyen található, például az ablak mellett. Végül, ha mégis nagy csoport foglalna asztalt, könnyen kombinálhattok két vagy négy fÅ‘s asztalokat, így azok a csoportok is könnyen elférnek.

 

Asztalfoglalások

 Ha vendéglátóhelyetek teljes körű szolgáltatást nyújt, egy foglalási rendszer feltétlen szükséges. Nemcsak a vendégélményhez elengedhetetlenek, de a menedzser számára is hatalmas segítség. A fÅ‘ turistanegyedekben, például a gozsduban, általában nagy csoportok ülnek be, például 19:00 körül, vagy vasárnapi brunch esetén 10-kor. A jól megtervezett asztalfoglalási rendszer a leghatékonyabb a vendéglátóhelyek megtöltésében, illetve a vendégek egyenletes elosztásában, ami javítja az ételek és a kiszolgálás minÅ‘ségét, az állandóságot, a vendégélményt és ezáltal növeli a profitot. Ha szeretnétek foglalásaitokat maximalizálni, további információért tekintse meg a oldalunkat.

 

Legyen nálatok egy host

A  legjobb helyeken nem ritka, hogy a leginkább megfizetett alkalmazott a host. És hogy miért? Ez az elsÅ‘ személyes kapcsolata a vendégnek az étteremmel és már itt sok minden eldÅ‘l, pedig még le se ült. Mégis sok helyen a fogadó személyzet a legkevésbé megfizetett és képzett. AlapvetÅ‘ fontosságú, hogy az ajtó mellett legyen egy ember, aki tudja, mit csinál. Fektesetek be egy jól fizetett, tapasztalt vezetÅ‘ hostba, aki megérti a foglalás és a bejutás maximalizálásának fontosságát, és ösztönözzétek arra, hogy vállalkozásotok számára jövedelmezÅ‘ módon kezelje az asztalokat, amellett hogy kedvesen és tisztelettudóan fogadja a vendégeket. Számos sikeres étteremben a GM vagy az üzletvezetÅ‘ maga vállalja ezt a szerepet, fÅ‘leg hétvégén.

 

Ha ez az elsÅ‘ ilyen vállalkozásotok, kérjétek tanácsadó segítségét

 A vendéglÅ‘k hihetetlenül magas százalékban vallanak kudarcot, és ha még soha nem volt éttermetek, akkor a tanulási görbe fájdalmasan meredek. Az iparági veteránokkal való együttműködés finomíthatja a görbét, és csökkentheti a beruházások összegét, amely segíti a fenntarthatóságot. Legyetek óvatosak a "tanácsadókkal" kapcsolatban, mivel sokan közülük  sikertelen vendéglátósok voltak, akik nem véletlenül vallottak kudarcot. Mindig ellenÅ‘rizzétek a referenciákat, valamint azok sikereit és kudarcait. Ha nem vagy biztos benne, hogy hol találtok jó tanácsadót, akkor miért ne hívnátok fel öt olyan éttermet, amelyre a leginkább felnéztek, nézzétek meg a helyeket, és kérjétek meg Å‘ket, hogy javasoljanak valakit. A legtöbb szívesen segít, és ajánlásainak nyomán nagyobb valószínűséggel fognak segíteni a tanácsadóik. A ReservOurs speciális asztalfoglalást és technológiai tanácsadást kínál, amellyel bizonyítottan megtérül a beruházásotok. Az étteremfoglalással kapcsolatos szaktanácsadás területén az ReservOurs a terület elismert szereplÅ‘je.