AI az éttermekben: így formálja a mesterséges intelligencia a vendéglátóipart

AI az éttermekben: így formálja a mesterséges intelligencia a vendéglátóipart

A mesterséges intelligencia használata az éttermekben több mint egy trend - ez a jövő, amely segíteni fogja az éttermi ágazatot a műveletek racionalizálásában, a költségek csökkentésében és a nyereség növelésében.

Amikor az emberek éttermekkel kapcsolatban gondolnak a mesterséges intelligenciára, azonnal egy olyan robotokkal működtetett konyha jut eszükbe, melyben a robotok annyira jól tudnak főzni, hogy képesek helyettesíteni az emberi munkaerőt.

Bár ez ma már nem lehetetlen (vannak olyan éttermek a világban, ahol a főzés egy részét robotokkal oldják meg), mégsem ez a leggyakoribb módja az AI hasznosításának éttermek esetében. Meg fogsz lepődni, ha megismersz néhány olyan módszert, amik segítségével mesterséges intelligenciát még a technológiában kevésbé jártas étteremtulajdonosok is alkalmazhatnak működésük egyszerűsítésére és a vendégélmény fejlesztésére.

Lehet, hogy az AI mára már hívószóvá vált, de fontos, hogy ez a technológia nem elérhetetlen egy átlagos étteremvezető számára sem. Olvass tovább, ha többet szeretnél megtudni a mesterséges intelligencia éttermi felhasználásáról, és arról, hogy a segítségével milyen kis lépéseket tehetnek az éttermek a nagy változások érdekében.

 

Mi valójában a mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia sokkal több, mint egy robotizált konyha, és nem is az, amit a popkultúra el akar veled hitetni.

A mesterséges intelligencia egy tágabb gyűjtőfogalom. Olyan szoftvereket nevezünk mesterséges intelligenciának, aminek célja az emberi viselkedés utánzása, azaz hatékonyan végezzen el egy összetett emberi feladatot. Az ilyen feladatok magukban foglalhatják a tanulást, a problémamegoldást és a mintafelismerést. 

A mesterséges intelligencia képes információt fogadni a körülötte lévő világból, és reagálni rá. A Siri és az Alexa jó példák a mesterséges intelligenciára - képesek a felhasználók kérdéseire válaszolni.

Ezzel elérkeztünk egy másik témához, amely gyakran felmerül, amikor az AI-ról beszélünk az éttermekben: a gépi tanulás.

A gépi tanulás a következő szintre emeli a mesterséges intelligenciát. Ez a fajta technológia lehetővé teszi a számítógépek számára, hogy ne csak információt fogadjanak be, hanem komplex algoritmusok segítségével nagy mennyiségű adatot elemezzenek, tanuljanak is belőle, hogy a korábbi minták alapján előrejelzéseket tudjanak készíteni eseményekről vagy az emberi viselkedésről. A gépi tanulást olyan platformok használják, mint a Netflix és a Spotify, amelyek idővel megismerik a kedvenceidet, és olyan új tartalmakat kínálnak neked, amelyeket szintén kedvelhetsz.

 

Tényleg szükséges az éttermekben a mesterséges intelligencia használata?

Ahogy a különféle technológiák egyre inkább szerves részét képezik egy étterem működtetésének, a mesterséges intelligencia is az éttermi technológia egyik olyan területévé válik, amely gyakorlatilag korlátlan lehetőségeket rejt magában.

Íme néhány a mesterséges intelligencia független éttermekben való alkalmazásának előnyei közül:

  • Költségcsökkentés: a mesterséges intelligenciát számos egyszerű és rutinszerű feladat automatizálására lehet használni (mint például a foglalások felvétele vagy a rendelések bevitele a POS-terminálba). Ez azt jelenti, hogy kevesebb pénzt kell költeni az étterem személyzetére, és összességében is alacsonyabbak a költségek.
  • A hatékonyság és a pontosság javítása: a mesterséges intelligencia csökkenti a hiba kockázatát, növelve a pontosságot, így javítva a hatékonyságot.
  • A munkaerő racionalizálása: az AI segíthet az éttermi feladatok elvégzésében, csökkentve ezzel a munkaerőköltségeket és megfékezve az alkalmazottak fluktuációját.
  • Javítja a vendégkiszolgálást: azzal, hogy hasznosítod az AI-t az egyszerű és rutinszerű feladatokra az éttermedben, lehetőséget adsz az alkalmazottaidnak, hogy olyan feladatot végezzenek, amiben a legjobbak (és amit az AI nem tud), azaz a vendégekre koncentráljanak, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsák számukra. Bár sok szó esik arról, hogy a robotok már akár át is vehetnék az éttermi konyhák irányítását, van egy dolog, amit még biztosan nem tudnak: utánozni az emberi kapcsolódást, ami igazán különlegessé teheti az éttermi élményt.
  • Tartalomkészítés: új vendégek kereséséhez. Az AI lehetővé teszi, hogy felturbózd az éttermed marketingjét. A segítségével megtudhatod, milyen típusú vásárlók szeretik az ételeidet, el tudod érni őket, és arra ösztönözni őket, hogy látogassanak el hozzád. A mesterséges intelligencia segíthet a vendégek megtartásában is. A remarketing-tevékenységek arra ösztönözhetik őket, hogy megismételjék a vendéglátóhelyeden tett látogatásukat.

 

AI a vendégtérben

Telefonos válaszadás

A nem fogadott telefonhívások katasztrofális hatással lehetnek egy éttermi vállalkozásra. A Popmenu által nemrégiben végzett felmérés szerint a vendégek megdöbbentő 83 százaléka másik éttermet keres, ha többször próbálja hívni a vendéglátóhelyet, de az mindig hangpostára kapcsol.

Emiatt alkalmaz sok étterem olyan technológiát, amely segít elkerülni, hogy lemaradjanak a vendégek hívásairól. A mesterséges intelligenciával működő telefonos válaszadás képes üzeneteket fogadni, asztalfoglalásokat lebonyolítani, a vendégeket várólistára tenni, vagy akár gyakran feltett kérdésekre válaszolni (például ha egy vendég megkérdezi, hogy "Vihetem-e a kutyámat a teraszra", a mesterséges intelligenciával működő telefonos válaszadó szolgáltatás beprogramozható úgy, hogy kiszűrje az olyan kulcsszavakat, mint "kutya" és "terasz", és azt válaszolhassa, hogy "A teraszunk kutyabarát.").

Ez a technológia hasonlít az AI chatbotokhoz, amelyek néhány éve már elterjedtek az interneten, és számos egyszerű vendégkérdést képesek kezelni. Általuk felszabadítod a vendégtérben dolgozó személyzetet a helyszíni kiszolgáláshoz, közben pedig biztosítod, hogy többé nem maradsz le a vendégek telefonhívásairól.

 

Önkiszolgáló lehetőségek

Az önkiszolgáló technológia kéz a kézben jár a hangalapú rendeléssel. Ez magába foglalja mindazokat a módokat, amelyekkel a vendégek önkiszolgálással irányíthatják és szabályozhatják saját étkezési élményüket.

Ilyen például az ételek testreszabása a kioszk terminálokon történő rendelés során, a számla felosztása vagy fizetés az asztalnál elhelyezett táblagépekről - vagy akár a saját készülékükről. Egyre több vendég alkalmazza az önkiszolgáló technológiát a legkülönbözőbb módokon mindenféle étteremben, a gyorsétteremtől a beülős éttermekig.

 

Személyre szabott vendégélmény

Míg a rendelésfelvevő kioszk terminálok meglehetősen elterjedtek a különböző éttermekben, vannak olyan éttermek is, amelyek egy lépéssel tovább fokozzák ezt az élményt. Vegyük például a KFC-t, amely olyan arcfelismerő technológiával ellátott kioszkokkal kísérletezik, amelyek képesek felismerni a visszatérő látogatókat, és a korábbi rendeléseik és preferenciáik alapján testre szabni a felületet.

Bár az arcfelismerés nem minden étterem számára elérhető és sok kérdést felvet, a mesterséges intelligencia számos módon segíthet személyre szabni a vendégek étkezési tapasztalatait. Az online rendelés és a digitális marketing két olyan terület, ahol az éttermek egyre több vendégadatot gyűjtenek, majd ezeket az adatokat felhasználva személyre szabott szolgáltatást nyújtanak, az ételajánlásoktól kezdve a célzott marketingig.

 

AI a háttérben - a műveletek racionalizálása

Integrált raktárkészlet és beszerzés

Egy étterem működésének az egyik olyan területe, ahol a mesterséges intelligencia jelentős hatást gyakorolhat, a leltár- és beszerzési rendszerek integrálása az értékesítési pontokkal (POS-rendszerek). Az AI-alapú szoftverek nyomon követhetik a korábbi leltár- és beszerzési adatokat, trendeket kereshetnek, és valós idejű ajánlásokat tehetnek arra vonatkozóan, hogy mennyi alapanyagot kell vásárolni. 

Ez egyrészt biztosítja, hogy az éttermed népszerű ételeinek alapanyagai mindig rendelkezésre álljanak, másrészt segíthet csökkenteni az élelmiszerpazarlást is, mivel a beszerzéseket úgy alakítja, hogy a készletszükségleteket fedezze. Így nem vásárolsz felesleges árukat, amelyet az étterem nem tud felhasználni lejárat előtt.

 

Okosabb munkaerő-tervezés

Az étteremben az alkalmazottak beosztása az étteremvezetés egyik legtrükkösebb feladata, ezért ez az egyik olyan terület, ahol az AI technológia egyre népszerűbbé válik.

Az AI-alapú szoftverek segítségével az éttermek nyomon követhetik a személyzeti és értékesítési adatokat, hogy meghatározzák a forgalmas (és kevésbé forgalmas) időszakok tendenciáit vagy mintáit. Ennek segítségével az egyes műszakokban várható forgalomhoz mérten tudják az étterem személyzetének beosztását elkészíteni.

 

Adatalapú meglátások és előrejelzések

2019-ben a McDonald's elkezdte használni a prediktív AI-technológiát az autós kiszolgálóinál (drive-through). Az üzletek ezeknek a múltbeli adatoknak az elemzésével (a vásárlók mit és mikor rendeltek) képesek lettek előre jelezni a rohamot, és még azt is megjósolni, hogy egy adott nap bizonyos napszakában melyik étel lesz a legnépszerűbb. A rendelések előrejelzésével a technológiát használó üzletek átlagosan 30 másodperccel tudták csökkenteni a várakozási időt - ami nem kis teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy a drive-through rendelési élménye általában csak néhány percig tart.

Ezt az előrejelző technológiát az éttermek sokféleképpen használhatják: készletgazdálkodásra (például összeveti a megvásárolt italok mennyiségét az eladott mennyiséggel és pontosabb képet kaphatunk az esetleges hiányokról), személyzeti nyilvántartásra, de segítség lehet a menü árképzésében, a várható bevétel-profit meghatározásában és még sok másban is.

A mesterséges intelligencia segíthet a tulajdonosoknak megérteni az elemzési adatokat annak érdekében, hogy a vendégek előnyére fordíthassák. Az AI felismeri a különböző vásárlói viselkedésmintákat, így a tulajdonosok láthatják, hogy melyik ajánlatuk lett sikeres (hogy ismételni lehessen), és melyik eredménytelen (időrabló, nem hoz bevételt). A törzsvendégek számára korlátozott ideig tartó ajánlatokat is be tud vetni, jobb vendégélményt biztosítva számukra.

 

Okoskonyha-technológia

Az okoskonyhák kombinálják az automatizálást, a vásárlói földrajzi helymeghatározást és a prediktív elemzést, hogy egy sokkal racionalizáltabb, az elejétől a végéig gördülékeny, pozitív élményt teremtsenek. A fejlett mesterséges intelligencia még okosabbá teheti a konyhákat azáltal, hogy valós időben összekapcsolja a POS-adatokat az értékesítéssel és a műveletekkel, lehetővé téve az éttermek számára, hogy gyorsan és automatikusan reagáljanak a készlethiányokra, és a folyamatosan változó vásárlói trendekre és viselkedésekre.

Az élmény további javítása érdekében az éttermek összekapcsolhatják a vásárlói és POS-adatokat a háttérben futó alkalmazotti adatokkal is. Például, ha egy étteremben nincs elegendő személyzet, a mobilalkalmazás üzenetet küldhet a késésről az útközben rendelő ügyfeleknek, megelőzve ezzel, hogy a személyzet túlterhelt, a vendégek pedig frusztráltak legyenek.

 

Valós idejű betekintés a gyakorlatban: A ReservOurs éttermi asztalfoglalási rendszer képes összekapcsolni a foglalási adatokat az éttermi POS-adatokkal, lehetővé téve az étteremvezetők számára, hogy automatikusan lássák, mikor foglalnak helyet a vendégek, milyen fogásokat rendelnek, és kik a visszatérő vendégek.

 

AI-alapú digitális menütáblák

A pult mögötti és a drive-through-ban elhelyezett digitális menütáblák a személyzet tagjait és a vásárlókat is segítik, a legújabb digitális innovációk pedig még tovább növelik a képességeiket. Egyes megoldások lehetővé teszik az éttermek számára, hogy valós idejű A/B-tartalomteszteket futtassanak, és a vásárlói adatokat felhasználják az áruforgalmi döntések meghozatalához. A modern digitális menütáblák integrálódnak a POS rendszerekkel a bevétel maximalizálása céljából.

Az új digitális menütáblák nem csak a vendégek, de az alkalmazottak élményét is javítják, mivel a személyzet tagjai manuálisan és automatikusan is frissíthetik a menüpontokat és promóciókat. Ez megkönnyíti a dolgukat készlethiány esetén, amikor bizonyos ételek vagy összetevők nem állnak rendelkezésre.

Automatizált digitális menütáblák működés közben: a Starbucks csak az egyik olyan gyorsétteremlánc, amely a 2023-as eredménybeszámoló szerint az összes üzlethelyiségében tervezi digitális menütáblák bevezetését. Más étteremláncok, mint például a McDonald's hiperperszonalizálják a drive-through menütábláit: rendszámtábla-felismerő technológiát használva a személyre szabott ajánlások és egyéni üdvözlések készítésére.

 

AI a weben - éttermed online jelenlétének javítása

Automatizált marketing és remarketing

Az egyik feladat, ahol a legtöbb étterem ma már alkalmazhatja a mesterséges intelligenciát, az a digitális marketingterv készítése. Ma már számos olyan eszköz áll rendelkezésre, amelyek automatizáltan küldik ki a marketing e-maileket, a közösségi médián megjelenő posztokat és a célzott hirdetéseket a megfelelő embereknek a megfelelő időben, ezzel maximalizálva a megtekintéseket, az átkattintási arányt és végső soron a vendégeik számát.

Az AI marketinget arra is használhatod, hogy az éttermed legutóbbi látogatóit ösztönözd, hogy visszatérő vendégekké váljanak. Segítheti a sikeres promóciók felismerését, hogy a vendégek még többet költsenek az éttermedben. Mindössze a megfelelő automatizált marketingeszközökre van szükség.

 

AI tartalomgyártás

A mesterséges intelligencia nem csak a jól időzített marketingüzenetek kiküldéséhez nagyszerű eszköz, hanem abban is segíthet az éttermeknek, hogy a vállalkozáshoz illő, egyedi tartalmakat hozzanak létre. Sok tulajdonos használta már az AI marketing tartalomkészítés előnyeit: az éttermek weboldalán található információkat (a közelgő eseményeket, népszerű ételeket és egyebeket) felhasználva azonnal e-maileket, közösségi posztokat és szöveges üzeneteket hoz létre (például egy ChatGPT által készített leírás az ételekhez vagy email írása a következő eseményről, akár egy már megtörtént eseményhez leírás készítése Facebookra). Ez azt jelenti, hogy könnyedén tarthatod a kapcsolatot a vendégekkel anélkül, hogy nagyobb mennyiségű időt fordítanál arra, hogy magadnak írj tartalmat.

 

A mesterséges intelligencia az éttermekben is megmarad

A járvány utáni világban, ahol a vendéglátóipar számos új kihívással néz szembe, a mesterséges intelligencia segíthet abban, hogy ezekkel az akadályokkal szembe szállj, és lehetőséggé formáld őket.

A technológia segíti a vállalkozásokat stratégiáik tökéletesítésében. A Lightspeed felmérése szerint az Egyesült Államokban és Kanadában a vendéglátóiparban megkérdezettek 43%-a értett egyet részben vagy teljes egészében azzal, hogy az új technológiák bevezetése az elmúlt két évben kritikus fontosságú volt vállalkozásuk túlélése szempontjából.

Íme néhány dolog, amit érdemes átgondolnod, ha te is használni szeretnéd a mesterséges intelligenciát:

1. Tudd, hogy mit akarsz megoldani a mesterséges intelligenciával.

2. Győződj meg róla, hogy rendelkezel a hozzá szükséges megfelelő adatokkal (mennyiség és minőség) és technológiákkal.

3. Legyen elképzelésed arról, hogy milyen megtérülést szeretnél elérni.

4. Döntsd el, hogy házon belül szeretnéd megoldani, vagy külsőst bízol meg a feladattal.

5. Ismerd a költségvetést.

A mesterséges intelligencia bevezetésének lehetőségei végtelenek. Azoknak az étteremtulajdonosoknak, akik az élen akarnak maradni, illetve azoknak, akik uralni akarják a piacot, meg kell ragadniuk a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségeket.

Bár a mesterséges intelligencia sok – a technológiában kevésbé jártas – étteremvezető számára ijesztőnek tűnhet, a lényeg az, hogy ez a technológia kiérdemelte a helyét az éttermi ágazat jövőjében. Az AI itt van, itt is marad, és ez számos előnnyel jár azon független éttermek számára, amelyek megtanulják használni.