Miért előnyös az asztalfoglalás az éttermeknek és a vendégeknek

 

Az embereket két kategóriába lehet sorolni, amikor asztalfoglalásokról van szó: vagy szeretik őket, vagy utálják őket. Azok, akik a foglalást preferálják, általában tervező típusok, azok, akik nem hajlandóak várni egy asztalra, vagy megkockáztatni, hogy máshol vacsorázzanak, mint tervezték. A "foglalás nélküliek" csapatát viszont spontaneitás jellemzi. Ők inkább akkor mennek el valahova, amikor épp kedvük tartja, még akkor is, ha jó esély van rá, hogy várniuk kell, vagy nem tudnak az első választott helyre beülni.

Szerencsére nem kell választani. Az éttermek és bárok mindkét típust kiszolgálhatják, foglalásokat elfogadva, miközben néhány asztalt szabadon tartanak a beeső vendégeknek. Az egyensúly a vendéglátóhelyen múlik. Azonban amint az éttermek megtapasztalják a foglalások számos előnyét, néhányan úgy döntenek, hogy csak foglalás alapján működnek.

A foglalások előnyösek az éttermek és a vendégek számára is, de az éttermek kétségkívül jobban profitálnak belőle. A beeső vendégek helyett a foglalásokra történő áttérés számos előnnyel járhat:

Jobban tervezhető műszakok

Ha nem ismert, hány foglalást kell kiszolgálni egy műszak alatt, nincs mód arra, hogy megtudjuk, hány felszolgálóra lesz szükség. Hasonlóképpen, a konyhán dolgozó szakácsok számának meghatározása nem több, mint egy tipp. A foglalások valósághű képet festenek a szükséges személyzetről, ami pénzt takarít meg. Több alkalmazottat fizessenek a forgalmas műszakok alatt, és takarítson meg a munkabéren, amikor kisebb a forgalom.

Pontosabban előrejelzi a bevételeket

Amikor az asztalok többsége vagy mindegyike előre le van foglalva, nem rejtélyes az adott műszakban várható bevételek közelítő összege. Szorozza meg az asztalfoglalások számát az átlagos számlaösszeggel, hogy jó becslést kapjon. Menjünk mélyebben a vendégprofilokba, hogy részletesebben megismerjük, hogy valószínűleg mennyi lesz az egyes asztalok számlája az alapján, hogy mit költöttek korábban.

Csökkenti az élelmiszerpazarlást

Az élelmiszer beszerzési döntések meghozatala az előzetes foglalások több hetes, hónapos vagy éves történetéből származó adatok alapján sokkal pontosabb, mint egy becslés alapján. Idővel lehetőség van magas pontossággal megbecsülni a várható összes foglalás számát. Ez megelőzheti a túlzott beszerzést és csökkentheti az élelmiszerpocsékolást.

Kevesebb vendégvárakozást hagy

A beeső vendégekkel zsúfolt hely stresszes hangulatot teremt, mind a vendégek, mind a staff körében. A foglalások rendet teremtenek ebben a káoszban. Többségében a vendégek a vendéglátóhely által meghatározott tempóban érkeznek és mennek el. Minél magasabb az előzetes foglalások aránya a beesőkhöz képest, annál gördülékenyebbnek érezhetik a kiszolgálást a vendégek is.

Több nagy csoportot vonz

A nagy csoportok lehetőséget kínálhatnak a vendéglátóhelyek számára. Gyakran ünnepelnek és pazarolnak. Az őket kiszolgáló felszolgáló valószínűleg nagyobb borravalót kap. Azonban a nagy csoportok kevésbé valószínű, hogy beesők lesznek. Általában foglalásokat keresnek. Ha nem kínálja előzetes foglalás lehetőségét a csoportoknak, akkor elveszítheti őket.

Személyre szabottabb vendéglátást nyújt

A mai technológia segítségével az éttermek nemcsak tudni fogják, hány ember érkezik, hanem azt is, hogy kik érkeznek. Az előzetes műszak előtti jelentések tanulmányozása lehetővé teszi a csapat számára, hogy a foglalások alapján személyre szabott szolgáltatást nyújtsanak, ne pedig gondolatolvasásra legyen szükség.

Kevesebb meglepetéssel kell szembenézni

Egy teljes létszámú staff-al a nyugis műszak rossz. Még rosszabb, ha egy véletlenszerű kedd este, váratlanul tele lesz a hely, amikor épp csak egy felszolgáló van beosztva. Ilyen esetben a tervezés hiánya azt eredményezi, hogy ahelyett hogy sok elégedett vendéget és pozitív visszajelzés szereznétek, épp az ellenkezőjét éritek el.A sok várakozás miatt, a vendégek elégedetelenek lesznek és kevesebbet is költenek, például már nem kérnek ki még egy kört, ha negyed óra múlva már mennének, mert félnek, hogy nem kapják meg addig.

Maximalizálja a vendégek számát

Amikor egy étterem csak beeső vendégeket fogad, a vacsora rohama nagyon előre látható időben történik. Két órán keresztül tele lesz a hely és többen már nem tudnak leülni, de a shift többi része túl nyugis is lehet. A foglalások és egy jól beállított asztalfoglalási rendszer segítik a foglalásokat maximalizálását az egész műszak során feltöltik a helyet.

Több értékelést kap

Az emberek sokkal valószínűbb, hogy hagynak online értékelést vagy véleményt, amikor szépen megkérik őket. A foglalásokkal rendelkezésre áll az a kapcsolati információ, amelyre szüksége van az értékelés kéréséhez. Az olyan foglalási rendszerek mint a ReservOurs a foglalás másnapján automatikusan tudja a vendéget arra ösztönözni, hogy értékeljék a vendéglátóhelyet.

Bónuszpont: Akár küldhetsz egy utánkövető kérdőívet, hogy visszajelzést kérj, amely segíthet a hely fejlesztésében.

Hogyan profitálhatnak a vendégek

Eddig sok előny volt a vendéglátóhelyeknek, de a vendégek is élvezhetik a foglalások előnyeit. Íme néhány ok, amiért sok vendég preferálja:

Kevesebb stressz

Amikor tudják, hogy hova mennek és mikorra, az csökkenti a szorongást, és helyet ad a kikapcsolódásnak. A foglalásokkal rendelkező emberek előrelátóan tervezhetik az éttermi látogatást, és nyugodtan várhatják, hogy az étterem készen álljon, amikor ők érkeznek.

Tervezhető különleges alkalmak

A foglalások lehetővé teszik a vendégek számára, hogy már az érkezés előtt kapcsolatba lépjenek az étteremmel. Ez különösen fontos, amikor az emberek egy különleges alkalom alkalmával étkeznek. Az emberek feltehetnek kérdéseket vagy kéréseket küldhetnek, hogy az étterem emlékezetessé tudja tenni a születésnapjukat vagy évfordulójukat.

Kérések teljesítési lehetősége

A különleges alkalmak mellett a vendégnek lehetnek egyéb kérései a foglalás során, előre jelezhetik, hogy etetőszékre lesz szükségük vagy bármilyen más igényüket. Azok az éttermek, amelyek segítenek a vendégeiknek, azokat emlékezetes helyként tartják számon.

Elkerülik a csalódást

Amikor a vendégek előre tervezhetnek egy foglalás segítségével, nem fognak csalódni amiatt, mert a hely tele van. Ez az élmény rossz ízt hagyhat a vendég szájában, és talán sosem tér vissza.

Természetesen a foglalások elfogadásának is vannak kockázatai. A nem megjelenések komoly problémát jelentenek. Azonban jó módjai vannak a kockázat enyhítésére, miközben továbbra is foglalásokat kínálnak. A letétek kérése működik sok étteremben és az olyan rendszerek mint a ReservOurs automatikusan kezelik ezeket, hogy nektek már ne kelljen vesződni ezzel. 

Mindig lehet kompromisszumot kötni, és asztalokat fenntartani a beeső vendégek számára. De a legtöbb étterem számára a foglalások elfogadásának előnyei jóval meghaladják a hátrányokat.