7 ötlet, hogy több vendégetek legyen 2019-ben

Minden vendéglátóhely számára, legyen az bár, kocsma vagy fine-dining étterem, a legnagyobb kihívás, olyan kapcsolat kialakítása a vendégekkel, hogy azok újra és újra visszatérjenek. 

Az éttermek széles választékával a verseny egyre nagyobb, míg a vendégek egyre kritikusabbak és igényesebbek. Csak egy hiba, és már el is pártolnak.

A legfontosabb az, hogy a vendégekkel minél személyesebb kapcsolat alakuljon ki.

Íme, hét módja annak, hogyan növeld a vendégek kötÅ‘dését a vendéglátóhelyetek felé.

1) személyes kapcsolat – Ha barátként tekintenek a személyzetre, gyakrabban térnek vissza vendégeitek


Sokan feltételezhetik, hogy az étterem sikere az élelmiszerek minÅ‘sége. De ma már ez nem elég. Ahogy jó étel nélkül sincs jó étterem, úgy a jó személyzet és légkör is különösen fontos. Lehet, hogy a világ legjobb séfje fantasztikus ételeket készít, ha a vendégek nem érzik az érzelmi elkötelezettséget, nehéz lesz megnyerni a hűségüket.

A hűség érzelmi elkötelezÅ‘dés, ezért ne számítsatok arra, hogy az étel vagy a hely kinézete elég lesz, hogy ez a kapcsolat létrejöjjön. Már elÅ‘ször tedd le a névjegyed, jól mutatkozz be és légy barátságos. GyÅ‘zÅ‘dj meg róla, hogy az emberek tisztában vannak azzal, hogy ki van a vállalkozás mögött és nálad nem csak ételt kapnak, hanem élményt is.

Használd a csapat tagjainak képeit a közösségi médiában és egyéb fórumokon, valamint fontold meg, hogy van-e „márka nagyköveted”. Használd ezt a platformot, hogy bemutasd munkatársaid vendégeiteknek, az egész élmény így sokkal személyesebb lesz.


2) Technológia - Maximalizáld az elkötelezettséget!

A social media elengedhetetlen a vendégek elkötelezettségének kialakításához. Fontos a tartalom megosztása vagy az vendégek kérdéseinek / megjegyzéseinek megválaszolása, de használd ténylegesen a közösségi médiát, hogy megtudd, mit akarnak az vendégek!


3) Rendezzetek versenyeket, sorsolásokat – Már többször próbáltátok? Gondoljátok újra!

Az étterem tulajdonosai vonakodhatnak a versenyek, sorsolások megtartásával kapcsolatban, mert úgy tűnik, hogy a legtöbb étterem csinál ilyeneket.

Ennek az az oka, hogy működnek. Mindannyian élvezzük a gyÅ‘ztes és ingyenes dolgokat, legyen az kávé, sör vagy egy elÅ‘étel. Próbálj kitalálni egy szórakoztató versenyt vagy kvízt – ne olyat, amit a hétköznapi helyek ezerszer elsütöttek.

Ha úgy érzed, hogy nem egy versenyre van szükségetek, akkor egy kis emléket vagy ajándékot adjatok az távozás elÅ‘tt. Egy darab csokoládé vagy cukorka meglepi a vendégeitek, érzelmi kötÅ‘désük alakul ki a hellyel kapcsolatban. Egy limoncello az étkezés végére? Nem hiába híres az olasz vendéglátás! :) Mindenki szereti a hálát, különösen akkor, ha váratlan!

A ReservOurs-al lehetÅ‘ség van rá, hogy nagyobb sportesemények (például foci vb vagy nfl szezon) esetén az asztalfoglaláskor a vendégek fogadhatnak a  foglalás idÅ‘pontjában lévÅ‘ meccsre, melyekért pontokat gyűjthetnek. Másnap a tippjeikért pontokat kapnak, amirÅ‘l emailben/messenger-en értesítjük Å‘ket, így ösztönözve Å‘ket arra, hogy a sportesemény alatt többször foglaljanak és ezáltal tippeljenek, melynek a végén Å‘k értékes kuponokat nyerhetnek, a vendéglátóhely pedig több vendégre tehet szert.


4) Ünnepelj a vendégekkel!

Fontold meg vendégeid bevond a vendéglátóhelyed életébe, jeles eseményeibe. Ha az éttermetekben jubileumi rendezvény jön, ajánlj vacsorát kedvezménnyel vagy kuponnal - vagy még jobb, hívd meg Å‘ket az évfordulóra!

EttÅ‘l a személyes gesztustól vendégeid a közösség fontos részének érzik magukat, és hosszú távon lesznek a hűségesek a hozzátok.

Ha van olyan esemény, amit a vendégeiddel ünnepelnél, bizonyosodj meg róla, hogy facebookon/twitteren/bárhol kiemeld ezt az eseményt és köszönetet mondj a vendégeidnek. Ne felejtsd el a hashtag-eket – ez is egy módja a láthatóság növelésének!

5) Hallgass a vendégeidre - Offline és online

Tudd meg mit szeretnének a vendégeid online és offline, ösztönözd Å‘ket arra, hogy emailben, facebookon vagy személyesen mondják el, hogy tudnád számukra jobbá tenni a helyet.

Ez segíti az üzlet fejlÅ‘dését, ugyanakkor jó módja az vendégek bevonásának. Gondold át, hogy valamit adj az idejükért és erÅ‘feszítéseikért cserébe, így is erÅ‘sítve a személyes kapcsolatot.


6) Hírlevelek az ügyfelek bevonására 

 Oszd meg ételeid és koktéljaid receptjeit, adj kedvezményes ajánlatokat és egyéb exkluzív tartalmakat

Az éttermi hírlevelek általában a kukába vagy a junk-ba kerülnek, hacsak nincs valami érdekes bennük.

Lehet, hogy jó ötletnek tűnik a gyakori üzenetek küldése, de a túl gyakori és a túl ritka üzenetek ugyanolyan károsak. Ne felejts el gondolkodni a címzettek fejével. Ha az amit elküldesz, a vendégeid szemétnek gondolnak, akkor ott is fogja a levél  végezni.

Egy nagyszerű módja annak, hogy az olvasók megnyissák a hírlevelet, az egyszerűbb receptek megosztása vagy egy-egy történet az étterembÅ‘l (ami természetesen finoman önkiszolgálónak kell lennie).

A hírlevelek elÅ‘fizetÅ‘inek 5% -os kedvezményes kuponja szintén kicsi trükk lehet, hogy az éttermet szem elÅ‘tt tartsa.

A ReservOurs-al nem csak építheted a vendégek adatbázisát a foglaláskor kapott email címekkel, de a facebook messenger-en éttermeteknek / bárotoknak üzenetet írók is megkaphatják híreket. Míg az email-es adatbázis építése több idÅ‘t vesz igénybe, a messenger-en ez sokkal egyszerűbb és gyorsabb, és a megnyitási aránya az üzeneteknek 98%!

7) Végül, de nem utolsó sorban - hűségprogramok

A legjobb alkalom, hogy meggyÅ‘zd vendégeiteket, hogy feliratkozzanak a hírleveletekre, éppen akkor van, amikor megtapasztalták milyen jó hely a tiétek.

A látogatás végén ösztönözd a vendégeiteket, hogy csatlakozzanak az étterem hírleveléhez vagy hűségprogramjához , addig amíg a tapasztalataik még mindig nagyon frissek. Miközben a fizetés folyamat folyamatban van, képezd ki a személyzetet, hogy ösztönözzék a vendégeket, hogy csatlakozzanak!

Szép gesztus lehet, ha egy kis ösztönzést adtok nekik a hírlevélhez/programhoz  való csatlakozásért, például egy ingyen italt a következÅ‘ látogatáskor, ezzel egyúttal kinyitva számukra az ajtót a visszatéréshez.

A ReservOurssal követhetitek, kik a legaktívabb és leggyakrabban visszatérÅ‘ vendégeitek, így könnyebb Å‘ket elérnetek.