Vendégből törzsvendég - Hogyan csábítsd vissza vendégeid egyszerűen

Az email marketinget mostanában kezdÅ‘knek két nagy nehézséggel kell szembenézniük. Az egyik, hogy érdekes tartalmakat kell elÅ‘állítani, amit a címzettek elolvasnak, a másik amivel a most kezdÅ‘k elÅ‘ször szembesülnek, hogy olyan listát építsünk fel, amin a címzettek érdeklÅ‘dnek irántunk. Technikailag manapság már 5 perc alatt el lehet kezdeni használni a legprofibb megoldásokkal dolgozni, például a Mailchimppel.

Mi az a MailChimp?

A MailChimp az egyik vezetõ hírlevél szolgáltatás a világon, amelynek ingyenes és fizetõs verziója egyaránt létezik, összesen 12,5 millió aktív felhasználója 209-ben.

 A MailChimp szolgáltatása elegendõ a KKV-k számára, és nemcsak a klasszikus hírlevél céljára, de vevõi tájékoztatásra, ügyfeleknek küldött levelekre is könnyen használható.

Különbözõ listák lehet létrehozni a feliratkozóknak és az ügyfeleknek, követhetõ, hogy a kiküldött leveleket ki és hányszor nyitotta meg, így tudható, hogy mennyire sikeresen jut el az üzenet a címzettekhez. Mivel online szoftverszolgáltatás, nem kell foglalkoznia a használóknak a szerverek üzemeltetésével és karbantartásával, egyszerû regisztráció után már használatba is lehet venni. Folyamatosan együttmûködnek a legnépszerûbb levelezõ szolgáltatásokkal, így elkerülve, hogy üzenetetek a spambe kerüljön, ami a hirdetéseket illeti, a rendszer optimalizálva van a keresõkre, így támogatva, hogy a keresõmarketingben is elsõ helyre kerüljetek.

A levelek küldéséhez több ezer minta közül lehet választani, de sajátot is létre lehet hozni, hogy akkor is tudjatok igényes levelet küldeni a vendégeiteknek, amikor csak gyorsan kell kiküldeni a kommunikációt

A rendszer nagyon könnyen használható és ami még fontosabb: havonta akár 2000 e-mail cím és 12 000 e-mail ingyenes.

Hogyan használhatják a Mailchimpet a vendéglátóhelyek?

Sok étterem elhagyja az e-mail marketing tevékenységet, ami nagy hiba, mivel nagyon hatékony marketing eszköz lehet. Nekünk például van olyan ügyfelünk, aki minden vasárnap kiküld egy ajánlatot a feliratkozóinak egy foglalás most gombbal, így a vendégei egybÅ‘l lecsaphatnak az Å‘ ajánlatára, gondolván ha már amúgy is terveztek összefutni a barátokkal a héten akkor miért ne használnák ezt ki.

Ennyi, 10 perc munka, egy egyszerû e-mail egyértelmû ajánlattal és az online foglalásra mutató gombbal. Ennyi kell, hogy elõnyhöz jusson másokkal szemben.

Az ötlet egyszerű és nagyszerű, a neheze viszont, hogy kinek küldje ki a rendszer az emaileket? 

Indulásnál ki lehet tenni egy feliratkozom gombot az étterem honlapján vagy a vendégeknek törzskártyát ajánlani fix kedvezménnyel cserébe az emailcímükért, de ezek nagyon kis konverzióval szolgálnak. 

A legkézenfekvÅ‘bb megoldás, hogy azoktól kérjünk email címet akik asztalt foglaltak, így fel lehet építeni egy olyan listát amin azok a vendégek vannak akik már jártak nálunk és érdeklÅ‘dnek felénk . Ezt lehet elérni úgy, hogy elkérjük az emailcímet foglalásnál telefonon, ami elég nehézkes és nem túl GDPR-barát, illetve telefonon nem is szeretnek az emberek ilyen adatokat megadni. 

A legegyszerûbb az lenne, ha minden online foglalaló vendég feliratkozhatna. A ReservOurs asztalfoglalási rendszerében 1 perc alatt beállítható ez a funkció és mivel az online asztalfoglalás kötelezõen bekéri az email címet foglaláshoz, a vendég már ekkor automatikusan hozzáadásra is kerülhet a MailChimp-es listátokhoz, késõbb pedig küldhetitek nekik az ajánlataitokat (például minden új feliratkozónak egy kedvezménykupont a második foglalásra) és visszacsábíthatjátok õket akár hetente.

A Mailchimpben beállíthattok, rengeteg automatikus email-szekvenciát is, ami lehet például hogy a feliratkozás után 3 héttel kapjon automatikus emailt arról, hogy várjátok vissza, vagy kérhetitek Å‘ket hogy értékeljenek tripadvisoron, esetleg hetente automatikusan küldhettek emailt nekik, hogy bemutassátok milyen alapanyagokból dolgoztok, adjatok recept ötletet és értesítsétek Å‘ket eseményeitekrÅ‘l.

Erre a listára való feliratkozást továbbá ugyanúgy beköthetitek a honlaptokra vagy facebook hirdetéseitekbe, így gyorsan szemmel látható eredményt érhettek el és már építhetitek is a törzsvendégek új táborát!

Amennyiben felkeltette az érdeklõdéseteket, lépjetek velünk kapcsolatba honlapunkon és akár másnap már élesben is gyűjthetitek az új feliratkozókat!